Roman contemporan · Roman social

Trei ani de singurătate, Claire Alexander

CLAIRE ALEXANDER a scris pentru The Washington Post, The Independent, The Huffington Post și Glamour. În 2019, unul dintre eseurile ei a fost publicat în antologia literară premiată We Got This: Solo Mom Stories of Grit, Heart, and Humor. Trei ani de singurătate (Meredith, Alone, 2022) este romanul său de debut. Claire locuiește pe coasta de vest a Scoției împreună cu soțul și copiii ei. Când nu scrie sau nu are grijă de copii, poate fi văzută pe paddleboard, gândindu-se la următoarea ei carte. (sursa litera.ro)

Sinopsis
Meredith Maggs n-a ieșit din casă de 1 214 zile. Dar insistă că nu este singură.
Are un motan pe nume Fred. Prietena ei Sadie o vizitează ori de câte ori poate. Are un grup de sprijin online. Are drept companie puzzle-urile, rețetele preferate, poemele îndrăgitei Emily Dickinson, internetul, pe curierul care îi aduce cumpărăturile, dar și amintirile ei înșelătoare.
Însă ceva este pe cale să se schimbe. Mai întâi, apar pe neașteptate în viața ei doi prieteni noi, Tom și Celeste. Apoi, și sora ei, cu care nu a mai vorbit de ani întregi.
Deodată, casa ei îngrijită și pusă la punct nu mai e refugiul unde se ascundea. Fie că lui Meredith îi place sau nu, lumea începe să vină la ușa ei…
(sursa litera.ro)

La începutul romanului o descoperim pe Meredith pregătindu-se să-și părăsească locuința pentru a-și începe ziua care se anunță a fi cât se poate de normală. Însă un atac puternic de panică o împietrește și o împiedică să mai facă un pas. Din primul moment, am simțit empatie pentru Meredith și mi-aș fi dorit să fiu acolo lângă ea și să o susțin cumva.
Pe măsură ce descoperim acest roman, aflăm că atacurile de panică, cel puțin la prima vedere sunt datorate agorafobiei și anxietății sociale copleșitoare. Însă ceva lipsește, ceva s-a întâmplat cu Meredith.

Meredith este o femeie inteligentă, cerebrală, căreia îi place să gătească, să citească și este maestră în puzzle-uri. Are o pisică portocalie pe nume Fred, iar cu prietena ei Sadie ține legătura în mod regulat.
Cu toate că a trecut printr-o serie de evenimente traumatizante încă din copilărie, ea continuă să lupte și să-și dorească să depășească toate experiențele negative. Se înscrie într-un grup online de sprijin, unde va cunoaște o viitoare prietenă pe nume Celeste, are ședințe periodice de terapie cu Diane și se împrietenește cu Tom, cel care oferă în mod voluntar sprijin persoanelor care se luptă cu diverse experiențe traumatizante.

Mă bucură faptul că Meredith este înconjurată de oameni care țin la ea și căreia îi oferă suportul și afecțiunea lor. Este evident faptul că a avea sprijin într-un moment dificil al vieții poate face diferențe colosale, dar ca acest lucru să poată fi posibil este nevoie ca noi înșine să ne dorim să luptăm pentru noi. Tocmai de aceea, dorința de a fi fericită și perseverența de care Meredith dă dovadă, în ciuda traumelor reale și a rănilor încă deschise, reprezintă o adevărată inspirație pentru oricine se confruntă cu astfel de încercări.

Faptul că Meredith reușește să iasă din casă, atât din dorința de a se ajuta pe ea însăși, cât și din dorința de a-și ajuta prietenii, m-a făcut să mă bucur nespus pentru reușita ei. Ideea centrală a romanului se bazează pe speranță, venită sub forma sprijinului celor din jur, singura condiție fiind dorința proprie de a continua lupta.

Vă invit să descoperiți povestea lui Meredith, de la apariția obstacolelor în viața ei, cu care poate unii dintre noi se pot identifica, până la acceptarea și, în final, vindecarea traumelor.

Găsiți cartea aici:

Dacă doriți să citiți și alte articole, le puteți accesa aici: andreeajuvina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *