Riley Sager este un autor american de bestselleruri, cele mai recente fiind Survive the Night și The House Across the Lake. Primul său roman, „Supraviețuitoarele” (original Final Girls) a fost publicat în 30 de țări și a câștigat premiul ITW Thriller categoria Best Hardcover Novel. Ultimul său roman, The Only One Left, a fost publicat în iunie anul acesta de Dutton Books și are deja recenzii foarte bune. (rileysagerbooks.com)
Sinopsis (Editura Rao, raobooks.com)
Acum zece ani, viața de studentă a lui Quincy Carpenter a fost întreruptă când a plecat într-o mică vacanță împreună cu prietenii ei de la universitate și s-a întors singură, unica supraviețuitoare a unui masacru. Astfel, ea devine membra unui club restrâns pe care nimeni nu îl invidiază: un grup pe care presa îl numește Supraviețuitoarele. Acum Quincy este bine și încearcă din răsputeri să lase trecutul în urmă, până când Lisa, cea dintâi dintre Supraviețuitoare, este găsită moartă în cada ei de baie, cu venele tăiate. Trecutul revine în prezent și Quincy pierde controlul vieții ei bine orânduite.
Recenzie
Îmi place tare mult ce au făcut cei de la editura Rao cu coperta acestei cărți, pe mine una m-a intrigat și m-a determinat să vreau să descopăr mai multe. Știu că nu este indicat să judecăm o carte după copertă, însă uneori, anumite romane mă atrag tocmai datorită elementului vizual.
Doresc să vă spun încă de la început că acesta nu este genul de roman cu structură clasică, astfel că întâlnim mai multe schimbări majore de situație, iar în momentul în care crezi că intuiești ceva cu privire la deznodământ, autorul îți spulberă întreg raționamentul de până atunci. Citind „Supraviețuitoarele” este exact ca o cursă de roller coaster.
Deși am avut senzația că știu exact ce se va întâmpla încă de la început, talentul literar al autorului mi-a demonstrat că nu am absolut nici cea mai vagă idee despre cum se va sfârși totul. Mi-a plăcut la nebunie acest joc de-a detectivul printre pagini scrise cu pricepere.
Încă de la început am avut senzația că Quincy trăiește în negare, refuzând să-și amintească, chiar și după 10 ani, seara terifiantă prin care a trecut. Ducând o viață aparent perfectă, împreună cu iubitul ei, Jeff, Quincy alege să se refugieze în pasiunea sa pentru cofetărie, însă rețeta ei cea mai de succes este, de fapt, un Xanax cu suc de struguri.
Odată cu moartea Lisei însă, cea de-a treia presupusă eroină apare în viața lui Quincy schimbându-i drastic realitatea fragilă. Apariția lui Sam generează sentimente mixte; pe de o parte mi-a plăcut că încerca să o ajute pe Quincy să-și accepte trecutul, însă, pe de altă parte, lucrurile au mers uneori prea departe, așa încât mi-a fost imposibil să nu am îndoieli.
„O femeie căreia nu îi pasă de părerea altora, căci este îmbrăcată ca una de jumătate din vârsta ei. Geacă de piele peste o rochie neagră, mulată. Ciorapi de plasă și bocanci scofâlciți. Părul negru îi cade drept, ca o cortină, dezvăluindu-i parțial ochii conturați cu creion dermatograf. Buzele sunt făcute cu ruj roșu ca sângele.”
Interesant este faptul că fiecare personaj are ceva special, iar parcursul fiecăruia este trasat într-un mod foarte haotic, astfel că înainte de a afla finalul, m-am gândit la tot felul de scenarii care l-ar putea defini.
Transformarea lui Quincy o intuiesc până într-un punct în care mă pierd printre deciziile sale raționale sau nu, de multe ori având senzația că rămân fără indicii privind modul în care se va sfârși totul, pentru ea, cel puțin.
Coop este atât sprijinul lui Quincy, cât și al cititorului, oferind cumva o alinare că totul va fi bine, însă apariția lui Sam, cumva, îi bulversează pe toți.
Jeff, deși nu are încredere în intențiile lui Sam, cedează până la urmă la rugămințile lui Quincy de a o primi în casa lor.
Toate personajele sunt prinse în acest haos generat, atât de moartea Lisei, cât și de apariția lui Sam. Din acest moment, faptele reale se împletesc cu minciuni vechi, pentru ca, în final, totul să se dezvăluie cu o viteză amețitoare.
Personal, m-a dus cu gândul la filme precum Scream, Friday the 13th sau A Nightmare on Elm Street care, dacă au fost pe gustul vostru, cu siguranță vi se va potrivi și această carte.
Găsiți cartea pe:
Dacă doriți să citiți și alte articole, le puteți accesa aici: andreeajuvina.ro