Mister/Thriller · Roman contemporan · Roman polițist

Sanatoriul și Refugiul, Sarah Pearse

„Sanatoriul” și „Refugiul” sunt primele două cărți din seria polițistă ce o are în prim-plan pe detectivul Elin Warner, prima fiind, așa cum numele-i sugerează, o poveste despre un sanatoriu din Elveția, transformat în hotel, iar cea de-a doua continuând cu tema hotelurilor construite în zone cel puțin bizare.

Sinopsis „Sanatoriul”
La început, n-o să vrei să pleci. Apoi, n-o să mai poți.
Le Sommet stă ascuns într-o pădure pe coastele Alpilor. Este un sanatoriu abandonat transformat recent într-un hotel de cinci stele. Și e ultimul loc în care Elin Warner ar avea chef să vină. Dar, când fratele ei o cheamă la petrecerea lui de logodnă, nu poate să nu accepte. Mai ales că tocmai și-a luat o pauză de la slujba ei de detectiv.
Însă, ceva nu e în regulă în hotelul care îi dă fiori lui Elin din clipa în care îi trece pragul. Iar când logodnica fratelui său dispare fără urmă în timpul unei furtuni puternice care izolează Le Sommet de restul lumii, Elin înțelege că trebuie să se folosească de tot ce știe pentru a evita o tragedie.
(libris.ro)

New York Times Bestseller, „Sanatoriul” s-a evidențiat și prin faptul că a ajuns pe lista clubului de lectură al lui Reese Witherspoon, aducându-i astfel destul de multă popularitate autoarei.

Acum să vedem, își merită popularitatea?

Romanul are un început promițător, o prezintă pe Elin Warner, detectivă în pauză, ce urmează să participe la petrecerea de logodnă a fratelui său, într-un hotel nou construit, situat în munții Elveției. Un detaliu care promite că această carte va fi una interesantă este faptul că acest hotel cu o arhitectură ieșită din comun este, de fapt, un fost sanatoriu, menit să trateze bolnavii de tuberculoză. În acest punct, se poate întrezări potențialul acestei cărți, atât secretele acestui loc sinistru, cât și propriile secrete de familie ale lui Elin vor pipera întreaga poveste, cu promisiunea că cititorul va descoperi totul și va fi uluit în final.
Atmosfera lugubră poate fi, cu siguranță, simțită pe parcursul cărții, iar autoarea reușește cumva să păstreze misterul până în final.

Mi-a plăcut să urmăresc evoluția protagonistei și modul în care reușește să clarifice atât situația crimelor, cât și pe cea personală. Această călătorie către propria-i persoană pune bazele a ceea ce va reprezenta acest personaj în următorul volum al seriei. De asemenea, personajele sunt conturate într-un mod ce nu încurcă desfășurarea acțiunii, autoarea reușind să mute atenția cititorului de la criminal prin plasarea atentă a unor detalii bine alese.
Ceea ce mi s-a părut puțin tras de păr a fost cursivitatea evenimentelor. Elin, deși se afla într-un moment dificil al vieții sale, abilitățile sale de detectiv nu ar fi putut fi pur si simplu anulate, pentru a putea reapărea ulterior în momente convenabile poveștii. Finalul, deși respectă cumva regula genului thriller, duce puțin prea departe motivația criminalului și alterează veridicitatea întregii cărți.

Este genul de roman ce poate fi considerat o lectură ușoară, potrivit pentru o călătorie cu trenul sau cu avionul, o lectură ideală pentru oricine dorește să se detașeze, tonul autoarei fiind este într-o notă deloc agresivă, ci relaxată. Fiind primul roman al autoarei, înțeleg cumva entuziasmul de a-l vedea publicat, însă popularitatea constă, după părerea mea, într-un marketing foarte bine pus la punct.

În cazul celui de-al doilea volum, „Refugiul”, am sesizat mai multă atenție la detalii, atât personajele, cât și decorul fiind conturate într-un mod atent.

Sinopsis „Refugiul”
Abia așteptau să stea aici!
Un wellness retreat idilic s-a deschis pe o insulă de pe coasta engleză, promițând odihnă și relaxare. Insula, cunoscută localnicilor drept Reaper’s Rock, are un trecut întunecat: a fost cândva terenul unui criminal în serie și se zvonește că ar fi blestemată.
Acum nu mai pot pleca!
Un cadavru este găsit sub pavilionul de yoga, aparent victima unei căzături tragice. Dar detectiva Elin Warner află curând că femeia nu se număra printre oaspeți.
Și ar face orice să scape.
Elin descoperă tot mai multe secrete, iar, când o altă persoană se îneacă în timpul unei scufundări, Elin începe să suspecteze că aceste morți nu au, de fapt, nimic accidental. Dar de ce oaspeții acestei stațiuni de lux au devenit țintele unui ucigaș? Elin trebuie să descopere criminalul înainte ca refugiul să se transforme în iad.
(libris.ro)

În acest volum, deși vedem o Erin mai stăpână pe sine, luându-și în serios rolul de detectiv, se pare că pașii o îndreaptă tot spre oamenii apropiați. Pe măsură ce conștientizează acest lucru, fantomele trecutului și stările anxioase încep să reapară în viața sa, îngreunându-i munca.
În paralel, descoperim povestea lui Hana și a dramelor sale personale, care, pe fundalul crimelor, ies în evidență cu o forță ieșită din comun. Asemănările dintre Hana și Erin și drama familială care le înconjoară pe ambele femei adaugă greutate poveștii și nu poate decât să ne pună pe gânduri.

Mi-a plăcut că autoarea a continuat cu tema hotelurilor construite în locuri blestemate, păstrând astfel atmosfera claustrofobă a seriei. De asemenea, evoluția personajul Erin și deciziile sale m-au ajutat să nutresc sentimente pozitive față de acesta, inteligența și perspicacitatea sa fiind atributele pe care le căutam încă din primul volum. Părțile din roman în care Erin decide să investigheze singură și revelațiile pe care le are, au adăugat și mai mult mister poveștii și m-au ajutat să mă conectez mai bine cu acțiunea acestui roman.
În legătură cu Hana și familia sa pot spune doar că nu am putut să-i plac prea mult, nu știu dacă aceasta a fost intenția sau pur și simplu nu au fost personajele conturate până la capăt. Cu toate acestea, secretele din jurul lor sunt plauzibile și ușor de urmărit, autoarea reușind să creeze suspans la tot pasul.

Mi-a plăcut mai mult acest volum, evoluția lui Erin, detaliile oferite și misterele din jurul anchetei fiind rețeta perfectă pentru un roman polițist reușit.
Per ansamblu, mi-a făcut plăcere să citesc această serie în timpul ultimei mele călătorii, prin aeroport și în timpul zborului, m-am relaxat și m-am bucurat de aceste două aventuri.

Romanele pot fi citite în ordine sau puteți alege să le citiți în mod aleatoriu și le puteți găsi aici:


Despre autoare
SARAH PEARSE a studiat limba și literatura engleză, precum și scrierea creativă la University of Warwick. A lucrat în domeniul public relations pentru mai multe companii importante din Marea Britanie. După ce s-a mutat în Elveția, și-a petrecut fiecare clipă liberă explorând munții și încă mai are o casă în orașul alpin Crans-Montana, ale cărui peisaje i-au slujit drept sursă de inspirație pentru Sanatoriul. Mărturisește că poveștile de groază au atras-o dintotdeauna și că îi place să viziteze clădiri abandonate. Sanatoriul (2021; Armada, 2022) este romanul său de debut. (nemira.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *