Roman Clasic · Young Adult

Proscrișii, S.E. Hinton

Susan Eloise Hinton sau, pe scurt, S.E. Hinton este o autoare de origine americană, cunoscută o dată cu publicarea romanului „Proscrișii” în 1967, scris de aceasta la doar 15 ani. Autoarea abordează în romanele ei teme privind sistemul social defectuos, în particular problema diferențelor sociale accentuate în adolescență. Important de menționat este că, din cauza prejudecăților vremii și pentru a distrage atenția de la faptul că este femeie, autoarea a decis să publice această carte sub numele S.E. Hinton, nume pe care a ales să-l păstreze până în prezent.

Editura Art, 2020
Traducere din engleză și note de Shauki Al-Gareeb

Inspirația pentru romanul „Proscrișii” vine chiar din viața autoarei care, crescând într-un cartier aparținând clasei muncitoare, în care mama sa lucra într-o fabrică, iar tatăl său ca vânzător ambulant, devine martora unui incident care-l implică pe unul dintre prietenii săi. Concentrându-se pe o confruntare dintre două grupuri rivale de adolescenți, Hinton șochează prin capacitatea sa de a reda, într-un mod realist, atmosfera violentă și diferențele dintre clasele sociale atât de bine delimitate.

Romanul „Proscrișii” îi are în prim plan pe Ponyboy Curtis, un adolescent în vârstă de 14 ani, și pe cei doi frați ai săi, Sodapop și Darry, care își duc existența de orfani în partea săracă a orașului. Date fiind prejudecățile și diferențele dintre clasele sociale, gașca din care fac parte cei trei, „unsuroșii” (org. „Greasers”, un termen ce vine, cel mai probabil, de la obiceiul acestora de a folosi mult gel de păr), se află într-un conflict permanent cu gașca celor bogați, „socii” (org. „Socs”, termenul este forma scurtă a cuvântului „Socials”). Deși ies învingători din unele bătăi dintre găști, „unsuroșii” conștientizează din ce în ce mai mult prăpastia imposibil de trecut care îi desparte de viața pe care o duc adolescenții din gașca socilor.

Încă de la început, autoarea ne prezintă situația tragică în care se află adolescenții din gașca „unsuroșilor”, prin revolta revelatoare a lui Ponyboy:

„- Nu e corect! am strigat înflăcărat. Nu e corect că toate sunt împotriva noastră.
Nu știam exact ce voiam să spun, dar mă gândeam la tatăl lui Johnny care era un bețiv, și la maică-sa, o egoistă detestabilă, și la mama lui Two-Bit, care lucra ca barman pentru a-l întreține pe el și pe surioara lui după ce tatăl lor i-a părăsit, și la Dally – sălbaticul, șiretul Dally -, care a devenit huligan fiindcă altfel ar fi murit, și la Steve – ura pe care o simțea pentru tatăl lui și care apărea în vocea lui delicată, amară și în violența temperamentului său. Sodapop… care a renunțat la școală ca să se poată angaja și să mă țină în școală, și Darry, care a îmbătrânit înainte de vreme ca să încerce să fie capul familiei și care are două locuri de muncă și care nu se distrează niciodată – în timp ce Socii aveau atât de mult timp liber și bani, că ne mardeau pe noi și se băteau între ei ca să se distreze, dădeau petreceri cu alcool și chefuri pe malul râului fiindcă nu știau ce altceva să facă. Lucrurile erau nasoale pentru toată lumea. Toată lumea din partea de est. Numai că mie nu mi se părea corect.”

Foarte important de observat sunt temele principale care stau la baza acestui roman: violența, atât fizică, cât și emoțională, izolarea din societate, ideea că nimeni și nimic nu-i poate ajuta pe copiii din zona săracă și singurul mod în care se pot proteja, în cazul în care ceva merge rău, este fuga. Tema cea mai evidentă care este abordată este diferența dintre clasele sociale, acesta fiind practic motivul pentru care evenimentele din carte au loc. Prejudecățile, condamnarea socială și lipsa unor măsuri cu adevărat utile pentru acești copii, îi transformă pe aceștia în huligani, iar perpetuarea acestor comportamente toxice nu face decât să îngreuneze orice tip de evoluție socială a acestora.

Un citat dintr-un articol din New York Times, „’The Outsiders’: 40 Years Later”, redă perfect esența acestei cărți: «„The Outsiders” was a story „for teenagers, about teenagers, written by a teenager.”» 

În anul 1983, Francis Ford Copola decide să ecranizeze acest roman, readucând astfel povestea în prim plan. În rolurile principale vor fi actori cunoscuți precum: Matt Dillon, C. Thomas Howell, Ralph Macchio, Patrick Swayze, Rob Lowe, Tom Cruise, Emilio Estevez și Diane Lane.
La fel ca și cartea, filmul mi-a plăcut extrem de mult, le recomand pe amândouă și vă sfătuiesc să citiți întâi cartea.

Găsiți cartea pe:

Dacă doriți să citiți și alte articole, le puteți accesa aici: andreeajuvina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *