Roman contemporan · Romance

Heart Bones, Colleen Hoover

Colleen Hoover este o scriitoare de origine americană, ce abordează genuri precum young adult și romance, fiind cunoscută, în special, pentru romanul „It ends with us”, apărut în 2016.

Publicat în 2020, „Heart Bones” este romanul de dragoste al doi adolescenți americani profund traumatizați de familiile disfuncționale și de societatea dură din care fac parte.

Editura Epica, București, 2021
Traducere în limba română Iris Manuela Anghel

Beyah este rezultatul unei aventuri de-o noapte, fapt care o va marca profund încă din copilărie. Deși tatăl său acceptă să plătească pensie alimentară și este de acord ca Beyah să-l viziteze în fiecare an, ea va petrece 20 de ani din viață, într-o rulotă, alături de mama sa toxicomană și nepăsătoare. O dată cu previzibila moarte a mamei sale, pricinuită de o supradoză de metamfetamina, Beyah se va vedea nevoită să-și contacteze tatăl și să-i ceară, în mod indirect, ajutorul. Vara în Texas petrecută împreună cu tatăl său și noua lui familie, va reprezenta o experiență total neobișnuită pentru Beyah, atât datorită situației financiare bune a noii familii, cât și a descoperirii iubirii autentice.

Samson este băiatul misterios de care începe să fie atrasă, în mod inexplicabil, Beyah. Bunătatea sa și lucrurile dezinteresate pe care le face pentru comunitate, încep să-i dărâme fetei toate barierele construite până atunci. De-a lungul verii, Beyah va descoperi că are mult mai multe lucruri în comun cu Samson decât crezuse inițial, limbajul cunoscut al traumelor și suferinței fiind cele ce-i vor apropia cel mai mult.

Prin intermediul acestui roman, Colleen Hoover încearcă să combată prejudecățile conform cărora o copilărie traumatizantă va defini o viață adultă, lucru cu care sunt total de acord. Modul în care a ales să facă acest lucru însă, a făcut ca acest roman să fie pe lista mea de „slab cotate”.

Principalul motiv pentru care acest roman nu „m-a prins” a fost abordarea succintă și parcă prea grăbită. Bineînțeles că tuturor ne place să fim idealiști și romantici, iar abordarea de „iubirea învinge tot” nu poate decât să ofere un sentiment pozitiv. Însă ideal și real sunt două concepte total diferite. În basme totul se termină cu bine, pe când, în viața reală, ceea ce se naște și este conturat prin intermediul tragicului, va avea nevoie de mult mai multe „forțe ale binelui” pentru a vindeca un bagaj emoțional vast.

Un alt aspect care a contribuit la părerea mea generală despre această carte este construcția sumară a personajelor. A lipsit o conturare mai amănunțită, o trasare mai atentă a caracteristicilor fiecărui personaj și a relațiilor dintre ele. Deși te duce cu gândul la un bildungsroman, evoluția personajelor principale este incomplet rezumată, cititorul având astfel senzația că ceva lipsește.

Din punctul meu de vedere, „Heart Bones” este mai mult un scenariu, decât un roman, care probabil ar putea sta la baza unui film acceptabil, însă nu este genul de carte care să ofere prea multe cititorilor.

Găsiți cartea pe:

Dacă doriți să citiți și alte articole, le puteți accesa aici: andreeajuvina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *