Jessie Inchauspé este biochimist și autoare de origine franceză. Odată cu publicarea primei sale cărți, Glucose revolution, în 2022, popularitatea lui Jessie a crescut rapid, ajungând, în prezent, la 2,8 milioane de followers pe Instagram. Subiectul pe care îl abordează atât în carte, cât și în social media constă în importanța echilibrării nivelului glucozei din sânge pentru a avea o viață sănătoasă și echilibrată.
Am descoperit-o pe Jessie pe YouTube, într-una dintre discuțiile de pe contul The Diary Of A CEO, unde povestește atât despre această mișcare pe care a pornit-o numită „revoluția glucozei”, dar și despre motivația din spatele deciziei sau nevoii de a investiga mai mult pe parte de nutriție.
Jessie povestește în cartea sa despre cum, la vârsta de 19 ani, a avut un accident care i-a schimbat total viața și felul de a gândi, iar după o operație riscantă și o refacere grea, decide să-și înțeleagă și să-și asculte mai bine corpul. Dorindu-și să descopere mai multe despre cum funcționează propriul corp, Jessie își va testa ipoteza, conform căreia, nutriția și sportul influențează nivelul glucozei în sânge, la început, pe ea însăși.
De-a lungul timpului, nenumărate persoane au decis să testeze teoria lui Jessie și au ajuns la concluzii surprinzătoare.
O serie de studii la care face referire și Jessie, au demonstrat impactul pe care îl are controlul nivelului glicemiei asupra unor afecțiuni precum: oboseală cronică, diabet, migrene, artrită, demență sau Alzheimer, depresie, probleme intestinale, boli ale inimii sau infertilitate.
Urmărind interviurile lui Jessie și citind Glucose revolution, am decis să experimentez și eu la rândul meu pe mine și să descopăr modul în care îmi este influențat nivelul glicemiei de diverse alimente pe care aleg să le consum.
Am reușit să fac acest lucru cu un dispozitiv de monitorizare continuă a glicemiei, și deși, la început a fost ușor incomod de purtat, cu timpul am uitat că îl am atașat de mine. Experimentul a constat în observarea nivelului glucozei din sânge în condiții normale de nutriție și activitate.
În ceea ce mă privește, încercarea de a mă adapta sugestiilor pe care Jessie le explică în cartea sa, nu a reprezentat o provocare. Am un stil de viață activ și am încercat dintotdeauna să mănânc echilibrat și variat. Evit pe cât posibil alimentele procesate, fast food, alcool și nu cinez, în mod normal, mai târziu de ora 7PM.
Mi-a plăcut tare mult faptul că „regulile” revoluției glucozei nu sunt drastice, nu există constrângere, Jessie dă de înțeles că trăim într-o perioadă în care totul se desfășoară într-o viteză continuă, iar strictețea nu poate decât să ducă la frustrare și anxietate. Am rezonat cu modul în care privește lucrurile. Nu interzice nici un aliment, însă sugerează o anumită conduită, ușor de pus în practică.
Spre exemplu, a respecta o anumită ordine a alimentelor în momentul în care ne bucurăm de micul dejun, prânz sau cină mi se pare ușor de implementat și are rezultate reale. Cel puțin, curba valorilor glicemiei mele a fost de acord cu această metodă.
„Eat food in the right order: fibre first, protein and fat second, starches and sugar last.”
De asemenea, îmi era deja cunoscută regula celor 1000 de pași de după masă, pentru o digestie mai ușoară. Jessie susține că mișcarea după o masă copioasă ajută la îndulcirea curbei valorilor de glicemie.
Pot confirma acest lucru, la fel și în cazul meu, odată ce am început să fac mișcare imediat după o masă în care poate am consumat și carbohidrați sau desert, am observat o descrește lină a glicemiei.
În cazul în care am ales să consum numai fibre și proteine, nu am observat nici un spike glicemic.
Jessie mai propune o metodă cel puțin interesantă pentru cazul în care chiar îți dorești să mănânci poate o prăjitură la o aniversare sau poate un croissant la o cafenea și nu ai timp de fibre sau proteine înainte. Un pahar de apă cu o lingură de oțet, orice tip, înainte sau după masă. Nu am testat decât o singură data această metodă și într-adevăr, am observat o mică descreștere a curbei. Însă ce am putut descoperi făcând singură experimente a fost următorul lucru: consumul unui pahar de suc de legume, chiar și înainte de o prăjitură, scade considerabil valorile la care poate ajunge glicemia decât dacă aș alege să consum doar prăjitura, de exemplu.
De ce este atât de important să uniformizăm aceste spike-uri glicemice?
Corpul nostru este format din mai mult de 30 de trilioane de celule. De fiecare dată când avem un spike, toate celulele noastre simt asta. Consumăm glucoză pentru a putea fi transformată în energia atât de necesară celulelor noastre, însă în momentul în care trimitem prea multă, mitocondriile, care sunt responsabile de această conversie, nu mai pot face față. În acest moment, celulele noastre eliberează radicali liberi, care, în cantități mari, nemaiputând fi neutralizați, duc la stres oxidativ și la inflamație în organism.
Urmează să aplic ghidul de patru săptămâni din The Glucose Goddess Method cu strictețe pentru a observa impactul metodei lui Jessie pe un eșantion mai mare de timp, însă din câte am citit și aplicat până acum, sunt mulțumită de rezultate.
Glucose Revolution intră în topul meu de cărți preferate de nutriție și v-o recomand și vouă, iar pe Jessie Inchauspé o puteți găsi atât în interviuri pe YouTube, cât și pe contul ei de Instagram, glucosegoddess.
Puteți găsi cărțile în limba engleză sau română pe:
Dacă doriți să citiți și alte articole, le puteți accesa aici: andreeajuvina.ro