Mister/Thriller · Roman contemporan

Dispariția, Catherine Steadman

Catherine Steadman este o actriță și scriitoare din UK, cunoscută pentru rolul ei ca Mabel Lane Fox din cunoscutul serial englezesc Downton Abbey. Romanul său de debut „Something in the water”, apărut și la editura Nemira sub titlul, „Ceva în apă”, a fost nominalizat în 2018, conform Goodreads, la categoria Best Mystery & Thriller, autoarei aducându-i o nominalizare la categoria Best Debut Author.
Al treilea său roman, „Dispariția” se încadrează tot în categoria thriller și a reușit să ajungă numărul 1 în topul cele mai ascultate audiobooks din aplicația iTunes.

Sinopsis (nemira.ro)
O femeie a dispărut. Dar, oare, a existat ea vreodată cu adevărat?
Mia Eliot, o actriță britanică, speră să dea lovitura în Statele Unite, așa că pleacă în Los Angeles, pentru a participa la competiția feroce din sezonul de filmare a episoadelor-pilot, când toate rețelele de televiziune și toate studiourile de producție sunt în căutarea unui serial de succes. E perioada în care, la Hollywood, sosesc tineri dornici să se remarce, oameni gata să facă orice pentru a reuși în carieră.
Mia se simte ca peștele pe uscat la Hollywood. Și descoperă foarte repede latura sinistră a strălucitorului oraș când, după un casting, dispare Emily, o actriță cu care făcuse cunoștință de puțin timp. Mia înțelege că nimic nu e ce pare a fi și că, în orașul unde toate visurile se pot împlini, bântuie și cele mai înfiorătoare coșmaruri.

Recenzie
Pentru mine, până în momentul descoperirii acestei cărți, Catherine Steadman era actrița care o juca pe Mabel Lane Fox din Downton Abbey, un serial absolut minunat pe care îl recomand tuturor. Cunosc bineînțeles celelalte cărți publicate de aceasta, însă niciodată nu m-am gândit că actrița și scriitoarea ar avea ceva în comun.

Titlul original, „The disappearing act”, este, de fapt, o expresie din engleză care sugerează o dispariție spontană datorată unui act de magie. Un fel de dispărut ca prin magie, fără vreo urmă, fără vreun sens, ca și cum obiectul sau persoana respective s-ar fi evaporat. În jurul acestei idei se țese povestea romanului „Dispariția”, Catherine Steadman folosindu-și experiența din actorie pentru a contura perfect, pe de o parte, oportunitățile și succesul ce pot fi accesate de-a lungul acestei cariere, iar pe de altă parte, sacrificiile și concesiile ce se cer a fi făcute.

Acțiunea romanului se desfășoară în Los Angeles, este ușor de urmărit și te captivează încă de la început. Povestea oferă un indiciu despre cum se desfășoară viața actorilor din Hollywood, atât la audiții, platouri de filmare, cât și în culise. Lupta pentru supraviețuire este dusă la un alt nivel, iar singura regulă care pare a fi aplicată este aceea că nu există reguli. Pe Mia, care la început este încântată de lucrurile de valoare pe care le poate avea, precum călătorii, mașini, apartamente luxoase sau genți scumpe, partea întunecată a Hollywood-ului o șochează de-a dreptul.

Mi-a plăcut foarte mult modul în care a fost gândită povestea, o actriță britanică ce ia contact cu industria cinematografică din America și felul în care percepe ea diferențele culturale și sociale. A fost interesant să o urmăresc pe Mia și alegerile pe care le face, fără să pot intui de fiecare dată care vor fi acestea sau care va fi rezultatul acestor alegeri.
Un alt aspect care este important de menționat și scos în evidență de autoare este modul în care sunt tratate actrițele la Hollywood și sacrificiile fără consimțământ pe care a trebuit sa le facă. Sper sincer că astfel de întâmplări nu mai au loc în această industrie, însă realitatea, de multe ori, ne demonstrează exact opusul.

Acesta este genul de thriller care poate fi apreciat printr-o detașare de realitate, deoarece, în viața de zi cu zi, nicio persoană rațională nu ar urmări dispariția unei alte persoane necunoscute. Arareori, pot spune, lucrurile reale se desfășoară aidoma unor fantezii.
Așadar, bucurați-vă de această carte fără a analiza prea mult motivele din spatele alegerilor Miei și lăsați-vă conduși prin această poveste hollywoodiană aparte.

Găsiți cartea pe:

Dacă doriți să citiți și alte articole, le puteți accesa aici: andreeajuvina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *