Holly Jackson s-a născut în 1992, a copilărit în Buckinghamshire și a început să scrie povești de la o vârstă fragedă, prima tentativă de roman fiind scrisă la vârsta de 15 ani.
Romanul său de debut, „Crima perfecta. Instrucțiuni pentru fete cuminți”, s-a bucurat de un adevărat succes în Statele Unite, fiind bestseller New York Times pentru mai bine de jumătate de an, iar în Marea Britanie a câștigat National Book Award și a fost declarat cartea anului de către ziarul The Observer.
Sinopsis (carturesti.ro)
Toți locuitorii din Little Kilton știu povestea.
Frumoasă și populară printre colegii de liceu, Andie Bell a fost ucisă de iubitul ei, Sal Singh, care, mai apoi, cuprins de remușcări, și-a luat viața. Cinci ani mai târziu, tragedia încă îi bântuie pe locuitorii liniștitului orășel britanic. Prietena din copilărie a presupusului criminal, Pip nu poate scăpa de sentimentul obsedant că lucrurile nu s-au petrecut chiar așa cum vorbește lumea. Adolescenta se transformă într-un veritabil detectiv particular și încearcă să afle adevărul. Perseverentă și atentă la detalii, Pip ajunge să descopere o serie de secrete întunecate care demonstrează fără putință de tăgadă că Sal a fost învinuit pe nedrept. Cineva însa nu e deloc încântat de întorsătura pe care au luat-o lucrurile, iar viața lui Pip este în pericol.
Recenzie
În mod cert, „Crima Perfectă” este un roman polițist pe gustul meu. Sunt destul de pretențioasă când vine vorba de romane polițiste, iar cu doamna Agatha Christie nu am rezonat deloc. Nu mă înțelegeți greșit, am copilărit urmărind cum Hercule Poirot deconspira cei mai abili criminali, David Suchet jucând absolut impecabil acest rol. Însă niciodată nu au reușit să mă captiveze cărțile mai mult decât variantele cinematografice.
Din punctul meu de vedere, Holly Jackson, în schimb, face o treabă extraordinară de a ține cititorul lipit de carte până în momentul descoperirii adevărului.
Pippa Fitz-Amobi are un plan. Pentru ea, a descoperi adevărul nu este un simplu proiect, ci devine chiar rațiunea de a trăi. Fiind eu însămi o persoană meticuloasă și organizată, am apreciat modul analitic pe care l-a folosit Pippa în rezolvarea acestui mister. Paginile inserate din jurnalul crimei adaugă un plus de veridicitate investigației, iar interviurile pe care le ține, oferă cititorului propria șansă de a deveni detectivul acestui caz complicat.
De multe ori m-am regăsit în același punct cu Pippa, poate făcând prea mult caz din anumite informații sau trecând cu vederea lucrurile evidente, uneori fiind cu un pas înaintea ei, iar alteori lăsându-mă într-o totală ceață.
Pe parcursul romanului, fiecare personaj este conturat de totalitatea acțiunilor sale astfel că unele personaje evoluează într-un mod natural și pozitiv, pe când altele devin din ce în ce mai neplăcute cititorului. Fie vorba între noi, pentru unele am simțit o reală repulsie, fiind conștientă de existența acestor tipologii în realitatea cotidiană.
Istețimea și curajul Pippei mi-au amintit de un alt personaj al copilăriei mele, Nancy Drew. La fel ca Nancy, Pip ajunge în tot felul de situații ciudate, de la urmăriri periculoase prin păduri întunecate, străduțe lăuntrice sau parcări obscure, la intrări prin efracție sau confruntări la limita siguranței.
În cazul în care sunteți fani romane sau filme polițiste, această carte nu trebuie să lipsească din TBR-ul vostru.
Conform IMDb, drepturile pentru ecranizarea „Crimei perfecte” au fost cumpărate de Moonage Pictures, iar castingul pentru serial a fost finalizat în iunie 2023, în rolurile principale fiind Emma Myers și Zain Iqbal. Mi-a plăcut tare mult Emma Myers în rolul lui Enid din Wednesday și sunt tare curioasă de modul în care o va juca pe Pippa.
Aștept cu nerăbdare să ajungă la mine continuarea acestei serii, moment în care voi reveni cu următoarele review-uri.
Găsiți cartea pe:
Dacă doriți să citiți și alte articole, le puteți accesa aici: andreeajuvina.ro