Historical Fiction

Croitoreasa din Paris, Georgia Kaufmann

„Croitoreasa din Paris” de Georgia Kaufmann este un roman de ficțiune istorică ce promite o poveste captivantă despre ambiție, dragoste și sacrificiu, desfășurată pe fundalul lumii modei. Cu o protagonistă care își croiește destinul dintr-un sat italian până în marile orașe ale lumii, romanul explorează teme precum succesul, identitatea și alegerile dificile. Deși premisele sunt promițătoare, cartea are atât aspecte interesante, cât și elemente care ar fi putut fi mai bine dezvoltate, pe care le voi analiza în această recenzie.

Sinopsis
New York, 1991. Rosa Kusstatscher a construit un imperiu bazându-se pe flerul său, pe arta de a le oferi femeilor frumusețe și încredere. Dar în această seară, când se pregătește pentru cea mai importantă întâlnire din viață, siguranța ei de sine se clatină. Ținuta potrivită nu mai este doar o chestiune de gust, ci trebuie să o ajute să-și spună povestea – aceea a unei fete sărace de la munte, dintr-un sat din Tirolul de Sud, a ocupației naziste și a plecării din Italia, a speranței și durerii devastatoare încercate în Elveția; dar și pe cea despre glamour și dragoste la Paris, despre ambiție și pierdere la Rio, despre succes și reinventare la New York. O viață trăită fugind mereu de trecut, abia acum își dă seama. A cucerit lumea. Dar cu ce preț? Inspirat în parte din relatări de familie, Croitoreasa din Paris este un roman captivant, care îl poartă pe cititor pe trei continente, traversând cincizeci de ani de istorie a secolului XX. (sursa libhumanitas.ro)

„Croitoreasa din Paris” marchează debutul literar al Georgiei Kaufmann, aducând în prim-plan o poveste despre curaj și alegeri dificile. Povestea Rosei evidențiază modul în care alegerile din trecut influențează prezentul și viitorul. Dezvăluindu-și povestea unui personaj a cărui identitate o aflăm abia la final, aflată în fața unui simbol recurent al acestui roman, oglinda, reușim să surprindem reflecția asupra propriei identități și a evoluției personale. De-a lungul poveștii sale neînfrumusețate, parfumul și rujul au, de asemenea, un rol simbolic, sugerând modul în care Rosa își construiește și proiectează imaginea în societate. Hainele alese cu gust, machiajul potrivit, atitudinea și mersul studiat reprezintă pentru Rosa adevărate pârghii ce au darul de a o susține atât în momente fericite, cât și în momentele dificile prin care va trece.

Pe parcursul romanului, autoarea reușește să creeze o atmosferă autentică, transportând cititorul în diverse colțuri ale lumii, de la un sat montan din Italia până la metropole precum Paris, Rio de Janeiro și New York. Narațiunea este liniară, urmărind cronologic viața Rosei din 1944 până în 1992, încă din timpul ocupației naziste și până după dărâmarea zidului Berlinului, firul narativ desfășurându-se între aceste două momente importante ale istoriei. Stilul Georgiei Kaufmann este descriptiv, cu detalii bogate care conturează diversele locații și perioade istorice prin care protagonista trece, reușind astfel să transporte cititorul în mod natural prin diversele decoruri.

Christian Dior: The New Look – The Bar Suit 

Evoluția personajului Rosa începe din adolescență, când, în timpul ocupației naziste a regiunii de sud a Tirolului, ea și familia sa sunt nevoiți să accepte condițiile impuse de noua conducere. În urma unui eveniment traumatizant pe care a fost forțată să-l trăiască, simțindu-se singură și abandonată, Rosa va fi nevoită să părăsească tot ce știuse până atunci și să caute refugiu într-un alt loc. Această despărțire bruscă de familie și de locurile natale o vor marca de-a lungul multor ani, până va decide să facă pace cu trecutul și să accepte faptul că lucrurile nu vor mai putea fi schimbate. Mi-am dorit ca Rosa, din adolescentă, să devină o femeie puternică și să depășească acel eveniment care, din punctul meu de vedere, nu o reprezenta pe ea. Nu suntem ceea ce ni se întâmplă.

„Croitoreasa din Paris”, Rosa adică, își va câștiga această poreclă odată cu întâlnirea unui personaj care-i va schimba viața, Christian Dior. Începând din acest moment, cariera sa o va propulsa nu doar în lumea modei, ci și în cea a afacerilor. Viața sa va părea cel puțin ideală, însă cu prețul unui secret dureros.

„…circumstanțele îmbracă omul.”

Mi-a plăcut descrierea detaliată a locurilor și perioadelor istorice și modul în care autoarea reușește să creeze imagini vii ale acestora, oferind cititorului o experiență aproape imersivă. De asemenea, mi-a plăcut să observ evoluția modei prin intermediul stilului Rosei și a schimbărilor prin care trece garderoba sa. Foșnetul rochiilor, asimetriile, suprapunerile de materiale, de la lână la mătase, culorile asortate cu machiajul și tunsoarea potrivite au reprezentat un deliciu pentru mine, Georgia Kaufmann fiind o maestră a descrierilor autentice.

Deși transformarea Rosei dintr-o fată simplă într-o femeie de succes este redată cu atenție, evidențiind atât succesele, cât și eșecurile ei, nu pot spune că evoluția personajului mi s-a părut completă sau autentică. Fiind o tânără talentată axată pe carieră, mă așteptam să reușească, dar nu atât de ușor. Perioadele de timp dintre salturile din cariera Rosei au fost prea scurte ca aceasta să se poată dezvolta într-un mod profund, aducând mai degrabă a basm decât a poveste reală.
Am apreciat temele profunde pe care autoarea le abordează, însă modul în care se fac trimiterile către acestea este destul de superficial, astfel că, la finalul cărții, mă gândesc cu indiferență la Rosa. M-am atașat de personajul adolescent, inocent care avea un număr de obstacole de trecut, însă de-a lungul transformării sale mi s-a părut că totul a cotit spre superficialitate, transmițând mesajul că hainele, machiajul, produsele de îngrijire și apartamentele scumpe reprezintă scopul final al vieții. Diferența dintre fascinația față de modă, avantajul de a trăi astfel de momente revoluționare în modă și mesajul lipsit de profunzime este colosală. Mi-a plăcut motivația sa de a fi o femeie puternică de afaceri și mi-aș fi dorit să o văd mai mult în această postură, obstacolele pe care a trebuit să le depășească, abordarea sa în afaceri, viziunea ei, care din punctul meu de vedere au fost prea puțin dezvoltate.

În cazul în care doriți să descoperiți singuri povestea Rosei și să vă faceți propria părere, puteți găsi cartea aici:


Georgia Kaufmann

Despre autoare
Georgia Kaufmann a studiat antropologia socială și demografia la Cambridge, London School of Economics și Oxford. De-a lungul timpului, a locuit la Bruxelles, Belo Horizonte, Brighton și Boston, printre altele. Un curs de scriere creativă urmat la Harvard îi va insufla dorința de a scrie, iar întoarcerea în Londra natală îi va da și răgazul necesar. Romanul său de debut, Croitoreasa din Paris (The Dressmaker of Paris; Humanitas Fiction, 2024), a apărut în primăvara anului 2021 și a fost publicat în douăzeci de țări, o variantă intermediară a acestuia aflându-se pe lista lungă a Bridport First Novel în 2016. Următorul roman al scriitoarei va avea titlul Trinity. (sursa humanitas.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *