„O căsnicie americană” este un roman contemporan profund, care explorează teme precum dragostea, loialitatea și identitatea rasială pe fundalul unui sistemul de justiție corupt. Având loc în sudul Statelor Unite, povestea urmărește un cuplu tânăr a cărui viață este distrusă de o condamnare nedreaptă. Tayari Jones surprinde cu o narațiune sfâșietoare, care este profund personală, și, în același timp, universal relevantă, oferind o perspectivă amplă asupra complexităților unei căsnicii și a inechităților sociale. Romanul este în același timp o poveste de dragoste și o mărturie privind injustiția sistemică.
Sinopsis
Celestial şi Roy, proaspăt căsătoriţi, întruchipează deopotrivă visul american şi noul Sud al Statelor Unite. El e tânăr afacerist, ea, o artistă cu carieră promiţătoare în faţă. Rutina vieţii de cuplu le este brusc invadată de circumstanţe pe care nici unul dintre ei nu şi le-ar fi putut imagina: în momentul cînd îi vizitează pe părinţii lui Roy într-un orăşel din Louisiana, Roy e arestat şi condamnat la doisprezece ani de închisoare pentru o infracţiune despre care Celestial ştie că soţul ei nu a comis-o. Pe măsură ce anii trec, Celestial nu reuşeşte să păstreze vie dragostea care a fost centrul vieţii ei şi îşi află consolarea în braţele lui Andre, prietenul din copilărie. Când, după cinci ani, sentinţa lui Roy e brusc anulată şi el se întoarce în Atlanta gata să-şi reia viaţa împreună cu Celestial, aceasta se vede pusă în faţa unei decizii chinuitoare: să renunţe sau să încerce să reclădească o căsnicie care şi-a pierdut temeiul. (sursa polirom.ro)
„O căsnicie americană” nu este genul clasic de poveste americană al cărei scenariu poate fi intuit încă de la început, în care lucrurile sfârșesc exact așa cum ne-am aștepta, într-o notă pozitivă, având acel aer de poveste Disney, în care binele întotdeauna iese victorios. În schimb, prin intermediul acestui roman, Tayari Jones ne prezintă o poveste de dragoste ce încearcă să reziste în ciuda nedreptăților unei societăți care nu este pregătită să renunțe la prejudecăți și la discriminare rasială.

Autoarea abordează teme puternice reușind astfel să scrie un roman extraordinar, ocolind clișee și atribuindu-i o autenticitate dureroasă. Căsătoria și loialitatea sunt teme principale – pe parcursul poveștii, evenimentele la care suntem martori au darul de a stârni întrebări contradictorii, iar răspunsurile clare se lasă cu greu așteptate. Căsătoria dintre Celestial și Roy este o lecție despre cum forțele externe pot eroda legăturile personale, iar în acest caz nu ne putem abține din a reflecta asupra a ceea ce înseamnă să fii cu adevărat alături de cineva în momente bune și rele.
Condamnarea nedreaptă a lui Roy evidențiază rasismul sistemic din sistemul de justiție penală, subliniind cât de ușor pot deveni bărbații de culoare victime ale prejudecăților instituționale. Identitatea rasială joacă un rol important în acest roman astfel că dacă nu am vorbi despre discriminare într-o țară coruptă și nedreaptă, povestea de dragoste poate ar avea șansa la fericire. În momentul în care dreptatea este doar de partea albilor, importanța unei povești de dragoste este trecută în plan secundar, personajele devenind marionete ale unui destin capricios ce respectă reguli decise de oameni.
Deși Roy este cel condamnat pe nedrept, Celestial este cea pe a-i cărei umeri este pusă întreaga presiune. În timp ce trece prin anumite evenimente traumatizante, în plus față de arestarea soțului său, ea încearcă să-și găsească propria identitate și să găsească un echilibru între așteptările sociale și dorințele personale. Faptul că Celestial nu se comportă așa cum ar fi acceptabil social din parte unei femei și soții stârnește indignarea familiei, însă ea este, de fapt, un personaj profund afectat la rândul ei de discriminare care pune pe primul loc propria viziune asupra a ceea ce înseamnă o viață fericită și împlinită. Din punctul meu de vedere, Celestial este un personaj extrem de puternic ce cu greu reușește să rămână fidel propriei definiții de fericire când lucrul cel mai ușor de făcut ar fi să cedeze presiunii sociale.
În timpul încarcerării lui Roy, scrisorile devin singurul mijloc real prin care poate comunica cu soția lui. Citind scrisorile m-am emoționat teribil pentru că deși pun accentul pe intimitatea și dragostea lor, distanța dintre cei doi se adâncește pe măsură ce trece timpul. Cel mai trist este faptul că niciunul nu este vinovat, ci sunt ghidați doar de forțe prea puțin interesate de vieți distruse sau de sentimente năruite.
De-a lungul acestui roman întâlnim simboluri care completează experiența fiecărui personaj, spre exemplu Celestial, în drumul către autodescoperire, creează păpuși de care se leagă emoțional. Ele devin, de asemenea, o metaforă pentru control și auto-exprimare, deoarece aceasta își canalizează emoțiile în arta sa.
Simbolul meu preferat este reprezentat de bătrânul copac hicori. Acesta este folosit ca metaforă pentru relația dintre trecut și prezent. Arborele se află în curtea case copilăriei lui Celestial pe care aceasta o primește odată cu căsătoria, cu condiția conservării acestui copac secular. Copacul hicori oglindește temele romanului legate de reziliența umană, familie, tradiție și continuitate. Prezența acestui copac sugerează existența unui fir de legătură între generații și a unui spațiu care păstrează amintiri. Soarta acestui copac și rolul său în evoluția personajelor sunt extrem de importante, acesta fiind în centrul vindecării și acceptării nedreptăților de pe toate planurile.

Romanul „O căsnicie americană” este o călătorie emoțională, care te forțează să te confrunți cu adevăruri inconfortabile despre iubire, justiție și fragilitatea relațiilor umane. Cartea a rezonat cu mine pentru că depășește statutul unei simple povești despre căsătorie – este o explorare a identității, rezilienței și a modului în care forțele sistemice modelează viețile noastre. Povestea lui Celestial și Roy mi s-a părut dureros de reală, și m-am întrebat adesea cum aș fi gestionat eu o astfel de situație imposibilă.
Dacă v-am făcut curioși, găsiți cartea aici:




Despre autoare
Tayari Jones, născută în 1970 în Atlanta, Georgia, este absolventă a Spelman College, Iowa State University şi Arizona State University, iar în prezent e profesor asociat la Rutgers-Newark University. Este autoarea romanelor Leaving Atlanta (2002), The Untelling (2005), Silver Sparrow (2011) şi An American Marriage (O căsnicie americană, 2018), care a fost selectat în 2018 de Oprah Winfrey pentru cunoscutul ei Club de lectură şi a cîştigat Women’s Prize for Fiction 2019, cel mai prestigios premiu britanic pentru literatură scrisă de femei. (sursa polirom.ro)