Kahlil Gibran (6 ianuarie 1883) a fost filozof, eseist, prozator, poet și artist, stilul său fiind puternic influențat de Biblie, Friedrich Nietzsche și William Blake. (conform britannica.ro)
”Profetul” este cea mai importantă lucrare a lui Kahlil, esența existenței sale, așa cum și el va remarca ulterior: ” … De ce am scris și publicat, oare, atâtea cărți? Eram născut, doar, pentru a trăi și a scrie o singură carte, o carte a esențelor! Da, am venit pe lume pentru a rosti un singur cuvânt, puternic și înălțător.” (traducere de Radu Cârneci)
Publicat în 1923, “Profetul” reprezintă o colecție de vorbe înțelepte despre unele dintre cele mai importante subiecte precum familie, muncă, moarte, dragoste și libertate.
Despre iubire:
“Când iubiți, nu trebuie să spuneți «Creatorul este în inima mea», ci mai degrabă «eu sunt în inima Creatorului».”
Despre copii:
“Copiii voștri nu sunt copiii voștri. Ei sunt fii si fiicele dorului Vieții de ea însăși îndrăgostită. Ei vin prin voi, dar nu din voi, Și, deși sunt cu voi, ei nu sunt ai voștri. Puteți să le dați dragostea, nu însă și gândurile voastre, Fiindcă ei au gândurile lor. Le puteți găzdui trupul dar nu și sufletul, Fiindcă sufletele lor locuiesc în casa zilei de mâine, pe care voi nu o puteți vizita nici chiar in vis. Puteți năzui să fiți ca ei, dar nu căutați să-i faceți asemenea vouă, Pentru că viața nu merge înapoi, nici zăbovește în ziua de ieri. Voi sunteți arcul din care copiii voștri, ca niște săgeți vii, sunt azvârliți. Pe drumul nesfârșirii Arcașul vede ființa și cu puterea Lui vă încordează, astfel ca săgețile-I să poată zbura iute și departe.”
Despre muncă:
„Munciți spre a ține pasul cu ritmul pământului și cu sufletul său. Fiindcă a trândăvi înseamnă să rămâneți străini anotimpurilor, să ieșiți din alaiul vieții care înaintează majestuos și in nobilă supunere spre infinit.”
Despre libertate:
“Veți fi liberi în adevăr nu doar când zilele vă vor fi fără de griji, iar nopțile fără dorințe ori fără de chinuri, Ci, mai degrabă, când aceste lucruri vă vor cuprinde viața și când vă veți ridica deasupra lor goi și fără de predici.”
Despre rațiune și pasiuni:
“Și, fiindcă sunteți un suflu în sfera Celui Puternic și o frunză în pădurea acestuia, asemeni Lui trebuie să vă odihniți în rațiune și să vă mișcați în miezul pasiunilor.”
Despre moarte:
”Pentru că, În fapt, ce-nseamna a muri, dacă nu să rămâi gol în bătaia vânturilor și a te topi in soare? Si ce-i, oare, a nu mai respira, dacă nu a elibera respirația mareelor sale neliniștite, pentru ca astfel acesta să se poată înălța și mări întru căutarea, fără de piedică, a Creatorului? Numai atunci când veți sorbi din râul tăcerii, veți începe cu adevărat să Cântați, Și numai când veți fi atins vârful muntelui, veți începe cu adevărat să urcați, Si numai când pâmântul vă va cere ceea ce-i trupesc în voi, veți dansa cu adevărat.”
După ce am parcurs aceste rânduri, mi-a devenit foarte clar motivul popularității acestei cărți. Plină de înțelepciune, spiritualitate și declanșatoare de revelații, ”Profetul” este și va continua să fie o operă concisă, dar plină de substanță.
Ați citit ”Profetul”? Dacă da, ce amprentă a lăsat asupra vieții voastre?
Găsiți cartea pe:
Dacă doriți să citiți și alte articole, le puteți accesa aici: andreeajuvina.ro