Fernanda Melchor (n. 1982, Veracruz, Mexic) a absolvit jurnalismul la Universidad Veracruzana și din 2013 s-a dedicat exclusiv scrisului. Sezonul uraganelor a propulsat-o în anul 2017 în rândul celor mai buni tineri scriitori mexicani, aducându-i nenumărate premii și nominalizări internaționale în anii ce au urmat: Internationaler Literaturpreis 2019, Anna Seghers-Preis 2019, nominalizare la International Dublin Literary Award 2021 sau la National Book Award for Translated Literature. Următorul ei roman, Paradais, a fost nominalizat în 2022 la International Booker Prize și este în curs de ecranizare. (sursa pandoram.ro)
Sinopsis (sursa pandoram.ro)
Vrăjitoarea a murit. După ce corpul ei este descoperit plutind pe apele canalului de irigație, satul La Mantosa este cutremurat de zvonuri despre circumstanțele în care a avut loc crima. Într-un adevărat torent lingvistic, Fernanda Melchor realizează un portret colectiv al vieții localnicilor, oameni apăsați de sărăcie și violență, misoginie, superstiții și prejudecăți. Străbătut de un lirism captivant și tulburător, Sezonul uraganelor este o frescă formidabilă a lumii contemporane mexicane, cu demonii și rarele ei străfulgerări de lumină.
Recenzie
„Sezonul uraganelor” își are acțiunea în satul La Matosa, imaginat de Fernanda Melchor, sat dintr-o regiune în care, companiile petroliere au cumpărat terenurile din trestie de zahăr, construind autostrăzi care înlesnesc circulația drogurilor și, implicit, exploatarea sexuală și prostituția. Cartelurile de droguri dețin puterea supremă, corupând totul, de la industrie, la poliție și politică.
După ce descoperim corpul lipsit de viață al Vrăjitoarei, începem să aflăm despre viața sa de copil nedorit, provenit probabil în urma unui viol, și despre mama sa, întâia Vrăjitoare, decedată în urma unui uragan care a devastat satul. Existența progeniturii nedorite este definită doar prin ochii sătenilor, care dintotdeauna au considerat moartea ca o binecuvântare pentru aceasta , însă autocaracterizarea lipsește cu desăvârșire, cititorul neputând decât să-și imagineze perspectiva acestui personaj, condamnat la o moarte atât de tragică.
„Într-o dimineață, după multe săptămâni, a’ Mică și-a făcut apariția pe străzile din Villa, îmbrăcată toată în negru, cu ciorapi negri ca părul negru de pe picioarele ei, bluză neagră cu mânecă lungă și fustă și pantofi cu toc negri, văl negru, prins cu agrafe de cocul din creștetul capului, în care-și adunase pletele lungi și negre, o imagine care i-a lăsat fără grai pe toți, nici nu știau dacă de groază sau de râs…un măscărici în toată regula, ca travestiții ce apăreau an de an la carnavalul de la Villa…”
Moartea Vrăjitoarei reprezintă unul dintre punctele comune ale unor personaje, ale căror experiențe încep să se contureze sub forma unor testimoniale. Toate personajele sunt, în același timp, legate de un drogat numit Luismi, începând cu verișoara sa, Yesenia, tatăl său vitreg, Munra, soția sa minoră în vârstă de doar 13 ani, Norma și prietenul său Brando. Confesiunile lor sunt redate sub forma unor paragrafe lungi, spuse parcă pe nerăsuflate, pline de înjurături, obscenități și acțiuni revoltătoare împotriva lor sau a celor din jur.
Cu greu am putut parcurge aceste pagini, pline de cele mai abjecte descrieri, deloc îndulcite, în care am simțit determinarea Fernandei Melchor de a reda totul cu cea mai mare acuratețe.
Temele principale ale romanului, sărăcia, sexualitatea reprimată, corupția politică și religioasă, folosită ca „opiu al popoarelor” cum spunea Marx, conduc la același efect, violența fizică și psihică. Crescuți într-un astfel de mediu contaminat, personajele acestei cărți nu dispun de armele necesare pentru a putea lupta cu degradarea totală, ce îi schimonosește iremediabil, singura lor salvare, fiind o moarte iminentă. Pe alocuri, întrezărim o urmă de speranță, dar doar pentru a fi spulberată de realitatea grotească a prezentului.
Dacă sunteți în căutarea unui roman din categoria mister sau thriller, care, în final, să vă determine să vă puneți întrebarea „What the hell have I just read?”, atunci „Sezonul uraganelor” este alegerea perfectă pentru voi.
Puteți găsi cartea pe:
Dacă doriți să citiți și alte articole, le puteți accesa aici: andreeajuvina.ro