Sally Hepworth este o scriitoare australiană, autoare a șapte cărți, cele mai importante fiind The Secrets of Midwives, publicată în 2015, și The Good Sister, care a câștigat în 2021 premiul Davitt Award la categoria Adult crime novel. Genul cel mai des abordat de aceasta este mister sau thriller, iar romanul „Soacra” nu face excepție de la această înclinație a scriitoarei.
Sinopsis (nemira.ro)
Din clipa în care a făcut cunoștință cu soacra ei, Lucy a știut că nu era deloc nevasta perfectă pe care Diana și-o dorise pentru fiul ei. Relația lor a fost mereu politicoasă, lipsită de căldură. Și tânăra nu s-a putut plânge niciodată, pentru că Diana era o femeie despre care nimeni nu avea nimic rău de spus, un adevărat stâlp al societății, o luptătoare pentru drepturile femeilor refugiate.
Până când Diana se sinucide, lăsând în urmă un bilet în care mărturisește că nu a mai suportat să trăiască luptând cu cancerul. Numai că autopsia nu dă la iveală nicio urmă a bolii nemiloase, ci doar semne de otrăvire și urme de sufocare. Așa că toți cei din preajma sa devin suspecți de crimă.
Cine i-ar fi putut dori moartea Dianei? De ce și-a schimbat aceasta testamentul, dezmoștenindu-și copiii? Și, mai presus de orice, de ce Lucy nu pare deloc tristă fiindcă i-a murit soacra?
Mi s-a părut tare interesant să descopăr printre recenziile de pe Goodreads un comentariu al autoarei care explică de unde și-a luat inspirația pentru această carte.
Ideea i-a venit odată cu vizita socrilor englezi, după nașterea celui de-al treilea copil. Autoarea spunea că relația cu socrii ei este foarte buna, iar cu soacra sa se înțelege foarte bine, însă socrul ei nu se poate opri din vorbit de dimineață până seara. Încercând să găsească un moment de liniște, aceasta decide să facă o plimbare împreună cu copilul nou născut, însă, surpriză, socrul ei se oferă să o însoțească. De-a lungul acestei plimbări în care socrul său încerca să-i găsească o nouă idee despre o viitoare carte, Sally s-a întors către el și i-a spus că va scrie o carte despre o femeie care își omoară socrul. Contrar așteptărilor, acesta a fost extrem de entuziasmat că, în calitate de socrul, el o va însoți în book tour și, dacă se va transforma într-un film, o va însoți pe covorul roșu. Acesta a fost momentul în care Sally decide să scrie despre soacra sa.
„Soacra” este un roman ușor de citit, cu o acțiune liniară, potrivit pentru o după-amiază răcoroasă de toamnă. Este genul de lectură perfectă pentru relaxare, cu accente de mister.
Autoarea prezintă povestea atât din unghiul nurorii, Lucy, cât și al soacrei, Diana. Pe de o parte, neînțelegerile dintre ele sunt izvorâte din așteptările nerealiste ale lui Lucy, care, pierzându-și mama în adolescentă, caută o relație asemănătoare proiecției sale și nu încearcă să o descopere sau să o cunoască pe Diana. Pe de altă parte, Diana este o femeie care își reține emoțiile și care nu comunică mai mult decât strictul necesar, secretele sale și motivul felului său de a fi, fiind cunoscute doar de soțul ei, Tom. Lipsa figurii materne din viața lui Lucy nu poate fi umplută de soacra ei, amândouă având prea multe răni pentru a se putea deschide cu adevărat în fața unor persoane noi.
Relația dintre noră și soacră începe să evolueze pe măsură ce una se maturizează, iar cealaltă decide să coboare din bariere. Mi-a plăcut felul în care ajung să se raporteze una la cealaltă, însă moartea Dianei pune capăt acestei apropieri nou descoperite.
Pe parcursul acestei cărți descoperim atât relația nora-soacră a celor două protagoniste, dar și relațiile acestora cu restul familiei pentru ca, în final, să descoperim adevărul cu privire la moartea Dianei.
Pentru mine, povestea a fost lină și am reușit să identific destul de devreme atât criminalul, cât și motivul, dar a fost interesant de urmărit traiectoria fiecărui personaj.
Găsiți cartea pe:
Dacă doriți să citiți și alte articole, le puteți accesa aici: andreeajuvina.ro